Subject: Persbericht Universiteit Utrecht: De namen van je kinderen vertellen wie je bent
From: Perscommunicatie
Date: Wed, 1 Sep 2004 09:43:05 +0200
To: Perscommunicatie

 

Persbericht Universiteit Utrecht

Faculteit Letteren

 

1 september 2004

 

'Over voornamen - Hoe Nederland aan z'n voornamen komt'

 

De namen van je kinderen vertellen wie je bent

 

Voornamen van kinderen hangen sterk samen met de sociaal-culturele achtergronden van de ouders. Dr. Gerrit Bloothooft van het Instituut voor Linguïstiek van de faculteit Letteren laat dit zien in zijn onderzoek waarin hij een unieke analyse heeft uitgevoerd op de voornamen van alle 3,5 miljoen kinderen in Nederland. Daarbij is ook bekend welke namen door broertjes en zusjes in hetzelfde gezin worden gedragen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het boek "Over voornamen".   

 

De kans dat het broertje en zusje van Jeroen, Linda en Martijn heten blijkt veel groter dan die op Kelly en Dennis, Mohamed en Fatima, of Johannes en Maria. Omdat Bloothooft ook wist in welk postcodegebied de kinderen waren geboren, kon hij een relatie leggen met sociaal-culturele indicatoren. Inkomen, geloof en regionale cultuur zijn daarbij dominante factoren.

 

Het onderzoek resulteerde in een zeer gedetailleerde voornamenkaart van Nederland, die voor geen ander land of taal ooit zo gepresenteerd is. 'Over voornamen' bevat daarnaast tal van nieuwe feiten over vernoeming (naar idolen), bijzondere voornamen, de verandering in de naamgeving, en geeft voor het eerst de frequentie en trends van de 9000 meest populaire namen in Nederland. Bloothooft schreef het boek samen met Emma van Nifterick en Doreen Gerritzen (Meertens Instituut).

 

'Over voornamen - Hoe Nederland aan z'n voornamen komt',

Auteurs: Gerrit Bloothooft, Emma van Nifterick, en Doreen Gerritzen

Uitgeverij Het Spectrum, ISBN 90-274-8444-9

Recensie-exemplaren zijn verkrijgbaar via de afdeling Marketingcommunicatie van Het Spectrum, (030) 265 0618

 

Voorlichter Johan Vlasblom (030) 253 4073, j.vlasblom@csc.uu.nl