Inleiding

Deze Internetpagina's bevatten informatie over de familie Veuger. De familie is in de eerste helft van de 17e eeuw met stamvader Jan Hendrix Veuger ontstaan in Staphorst, een veenontginning uit de dertiende eeuw. De volgende generaties verhuisden naar de oude ontginning in Kolderveen, en naar de nieuwe ontginning van het Echtense hoogveen bij de huidige plaats Hoogeveen. De mannen in Hoogeveen waren turfschippers van beroep, en dat waren veel van hun nakomelingen in Hoogeveen eeuwenlang ook. In de 19e eeuw onderscheiden we in totaal negen hoofdlijnen: de twijgen Willem en Gerrit (eind 18e eeuw als werklieden naar Amsterdam), twijg Jan Hz 1, veehouders in Zwartsluis, en de twijgen Jan Hz 2, Jannes en Koert, die vooralsnog schippers waren met thuishaven Hoogeveen. In 1712 verhuisde Andries Veuger vanuit Kolderveen naar Meppel en stichtte de Meppeler tak van kooplieden. Daaruit splitsten zich in het begin van de 19e eeuw de Zijper twijg (Hendricus), de Brabant twijg (Hendrik), en de twijg in de Lopikerwaard (Jan Pz) af.

Er is door mij zelf in de jaren ' 70 enig genealogisch onderzoek gedaan, maar de informatie over de familie Veuger is voornamelijk afkomstig van de volgende bronnen, in chronologie:

Deze website:

Op deze site zijn leden van de familie Veuger geplaatst tot de 11e generatie. Mocht er bezwaar bestaan tegen publiceren van bepaalde gegevens laat het mij dan weten, dan zullen die onmiddelijk afgeschermd worden.

Gerrit Bloothooft
Koppellaan 2
3721 PE Bilthoven
tel: 030-2254417
e-mail: Gerrit Bloothooft
(zoon van Neeltje Veuger en Teunis Bloothooft uit de Zijper twijg)

februari 2003 / januari 2007 / mei 2018