Welkom

Deze website gaat over mijn werk en publicaties op het gebied van de zangstem en naamkunde. Ik ben na mijn pensionering als gastonderzoeker verbonden aan het Institute for Language Studies van de Universiteit Utrecht en aan het Meertens Instituut KNAW.

De genealogiën van mijn voorouders aan vaderszijde (Bloothooft/d) en moederszijde (Veuger) zijn hier beschikbaar, evenals de geschiedenis van ons huis, villa Beukenoord. De website van mijn mooie wijk Vogelzang, de oudste van Bilthoven, houd ik ook bij.

Email

In 2019 kwam het Clariah Core project CC 17‐012 NAMES gereed. Zie het manual, terwijl het corpus op verzoek beschikbaar kan worden gesteld.

'The NAMES corpus is a collection of 189,707 given names (61.9 million tokens) and 562,676 surnames (54.6 million tokens) as present in 19th century certificates for birth, marriage and decease (wiewaswie.nl as of 2011). This manual describes data properties, the approaches for assigning standards to the names, and the data structure of the resulting tables.'

Ik coördineer sinds 2009 de Nederlandse Voornamenbank, met de jaarlijkse populariteit van alle 443.801 verschillende voornamen die vanaf 1790 in Nederland zijn gegeven, met ook per voornaam de verspreiding van de geboorteplaatsen voor de huidige bevolking, en een naamsverklaring van de belangrijkste namen (van J. van der Schaar).

Op Neerlandistiek.nl zijn vanaf 2018 meer dan 100 bijdragen over voornaamonderzoek geplaatst onder de column 'voornamendrift', zie mijn publicaties.
Het weer in de omgeving